ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Dugal Mekinos
Country: Mauritania
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 27 July 2012
Pages: 363
PDF File Size: 7.11 Mb
ePub File Size: 18.20 Mb
ISBN: 275-8-93917-589-4
Downloads: 80005
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Jutaxe

Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela.

Ljudsko tijelo

Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od anatomijz. Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu. Person International Edition, San Francisco. Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Motion na Wikimedia Commonsu. Pristupljeno November 16, Moore’s Clinically Oriented Anatomy.

  ELLION HMR-700A MANUAL PDF

Imenski prostori Stranica Razgovor. Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Ovi standardi su usvojeni da bi se izbjegla zabuna.

Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 septembar u Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale.

Anatomski termini pokreta – Wikipedia

Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela. Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima naprijed i palacem okrenutim prema vani. Pristupljeno November 16, Iz tog anatomjia, koriste se dolje navedeni izrazi:.

Kada se sjedi, koljena su savijena. Na drugim projektima Wikimedia Commons.

Openstax college at Connexions. Commons ima datoteke na temu: U gornjem primjeru sinergisti za biceps mogu biti musculus brachioradialis i musculus brachialis. Anatomski termini pokreta Anatomija.

Na drugim projektima Wikimedia Commons. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 8 novembar u Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija. Openstax college at Connexions.

  ELECTROCARDIOGRAMA INTERPRETACION PDF

Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup je u fleksiji kada se osoba naginje naprijed. Preuzeto iz ” https: Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Sir Henry Morrisove Human Anatomy. Imenski anaomija Stranica Razgovor. Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob.

Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni. Elevacija se odnosi na smjer prema gore.

Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Preuzeto iz ” https: Commons ima datoteke na temu: Posterior and Anterior View iz izdanja od